7 Mart 2010 Pazar








İSTANBUL’DAN KORSİKA’YA, KIBRIS’TAN DİYARBAKIR’A EN İYİ İHTİMALLERİYLE,



ADA ve DÜŞLEM



4 Mart’ta, Fransa’nın güneyindeki Korsika adasında açılacak E figurà si l’İsula/ Fantasy & Island/ Ada ve Düşlem projesi son ayına giren Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin en sürpriz sergilerinden biri.





Ada ve Düşlem, Korsika’nın bir ada oluşundan ve bunun yarattığı fiziksellikten yola çıkarak “ada” kavramını bir metafora çeviriyor. Korsika’dan Kıbrıs’a, Diyarbakır’dan İzlanda’ya, kapalı devre sistemlerden bölgesel izolasyon politikalarına, ‘80 sonrası kontrol mekanizmalarından insan ve coğrafi hafıza ilişkisine farklı çemberler çizerek soruyor:



Ada, dört tarafı denizle çevrili kara parçasından mı ibaret? Bugün ada olmak, ada kalmak mümkün mü?





FRAC Corse (Korsika Bölgesi Güncel Sanat Merkezi) ile İKSV işbirliğinde, 5 Mart- 31 Mayıs 2010 tarihleri arasında Korsika’nın Corte kentinde düzenlenen Fantasy & Island/ Ada ve Düşlem sergisinin küratöryal çalışmasını, Frac Corse’un direktörü Anne Alessandri, Fransa’da Türkiye Mevsimi görsel sanatlar artistik koordinatörü Çelenk Bafra ve bağımsız küratör Adnan Yıldız yürütüyor.





Korsika’dan yola çıkarak hem fiziki ve coğrafi bir alan hem de bir metafor olarak ada teması üzerinde yoğunlaşan sergi, Türkiye’den Aslı Çavuşoğlu, Can Altay, Leyla Gediz, Şener Özmen ve Cengiz Tekin’in çalışmalarına yer veriyor. Sergi, küratörlerin İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Culturesfrance ve Ajaccio Kent Konseyi’nin desteğiyle yürüttükleri sanatçı değişim programının sonuçlarını da içeriyor. Böylece, İstanbul’da ve Korsika’nın Ajaccio kentinde çalışan Hakima El Djoudi, Gaël Peltier, Can Altay ve Leyla Gediz’in yeni projelerine yer veren Ada ve Düşlem sergisine, Kıbrıs üstüne çalışmasıyla Christodoulos Panayiotou, Korsika’nın ünlü kavramsal sanatçısı Elie Christiani ile genç kuşaktan David Raffini ve Verona Costa katılacak.



FRAC Corse’un uluslararası öneme sahip koleksiyonunu da araştırma sürecine dahil ederek, Liam Gillick, Dan Graham ve Gabriel Orozco gibi dünyaca ünlü isimlerin ada meselesi üzerine yoğunlaşan yapıtlarına yer veren Ada ve Düşlem sergisi, aynı zamanda bu kurumun yeni sergi salonlarının da açılış sergisi niteliğinde.





Nisan ayında çıkacak ve Fransız filozof Jean Luc Nancy’nin metinleriyle katkıda bulunduğu Ada ve Düşlem kitabı ise, sergi sürecini farklı sorularla gündemde tutmayı amaçlıyor. Sanatçı-yazar Şener Özmen’in metni, Aslı Çavuşoğlu’nun adalar üstüne sanatsal araştırması ve fotoğrafçı Serkan Taycan’ın Korsika’dan getireceği görsellere yer verecek kitabın tasarımı Başar Önal’a ait.